HITACHI airH2O 400

Термопомпа въздух-вода

Термопомпената система е устройство, което преобразува енергията от въздуха, почвата и водата в полезна топлина. В сравнение с конвенционалния електрически нагревател и отоплителните уреди, работещи с изкопаеми горива, системата е по-енергийно ефективна и екологична.

Благодарение на термопомпената технология, термопомпената система въздух-вода може да се задвижва от малко количество електрическа енергия, да извлича възобновяема топлина от външния въздух и след това да доставя голямо количество топлина във вашия дом. Отдадената топлина е по-голяма от консумираната електроенергия, поради което системата е с изключително висока ефективност.

Една единица електроенергия - пет пъти повече топлинна енергия
Схема на приложение HITACHI airH2O

Преглед на продуктовата линия

преглед-на-продуктовата-линия-hitachi-airH2O-400

Регламенти и сертификати

Регулация на флуорсъдържащите парникови газове

Европейският регламент F-GAS (517/2014) влезе в сила на 1 януари 2015 г. с цел намаляване на емисиите на парникови газове. Той има за цел да намали въздействието на флуорсъдържащите парникови газове върху околната среда чрез намаляване на количеството на хладилния агент HFC (флуоровъглеводород), използван в системите за охлаждане и отопление.

Регламент 517/2014 предписва поетапно намаляване на употребата на HFC, при което количествата, които се поставят на пазара, се намаляват постепенно чрез разпределяне на квоти от Европейската комисия. Целите за поетапно намаляване се изразяват в еквиваленти на CO2 (= kg х GWP – Global Warming Potential) и целят да се намали потреблението на флуорсъдържащи парникови газове със 79% през 2030 г.

*GWP – Потенциал за глобално затопляне
Потребление на HFC в сравнение с еквивалента на CO2 в тонове
Потребление на HFC в сравнение с еквивалента на CO2 в тонове

Характеристики и предимства

Висока ефективност и отлична производителност

Екологичен хладилен агент R32

Хладилният агент R32 допринася за постигането на целите за поетапно намаляване на флуорсъдържащите парникови газове, описани в Регламент 517/2014 на ЕС.
Термопомпената система Hitachi airH2O 400 използва хладилен агент R32, който е идеално решение за постигане на новите европейски цели за намаляване емисиите на CO2.

Характеристики

 • Нулев потенциал за разрушаване на озоновия слой (ODP)

 • По-нисък потенциал за глобално затопляне (GWP)

 • По-малко количество зареждане при същия капацитет

 • Еднокомпонентен хладилен агент, лесен за обработка и рециклиране

Екологичен хладилен агент R32

Клас на енергийна ефективност A+++

Термопомпата от най-висок клас airH2O 400 предлага най-доброто и ефективно решение за отопление и осигуряване на гореща вода в дома. Тя притежава най-високата енергийна класификация А+++ при ниска температура на водата и А++ при средна температура на водата, което ви гарантира спестяване на средства от сметките за електричество. Освен че консумира по-малко електроенергия, термопомпата има и по-малко негативно въздействие върху околната среда.

Висока ефективност/Енергиен етикет

Високоефективен DC инверторен компресор

Използван е високоефективен DC инверторен двойно-роторен компресор. Той се отличава с уникална камера с двойно налягане и симетрично разположение, което може ефективно да намали вибрациите и шума и да подобри производителността на компресора, особено при работа на ниски обороти.
Освен това двойно-роторния компресор има малък обем на впръскване на смазочно масло с постоянно връщане и е снабден със сепаратор газ-течност, което прави системата по-надеждна.

Високоефективен инверторен компресор

Широк работен диапазон

Стабилната работа на термопомпата е гарантирана дори при ниски външни температури до -25°C, което напълно задоволява нуждата от отопление в студени климатични зони. Вътрешното тяло може да генерира изходяща вода с температура до 60°C.
Освен това работният диапазон на БГВ е разширен до 40°C външна температура, а водата в бойлера може да достигне максимум 75°C с електрически нагревател, което позволява ефективна стерилизация.

Широк работен диапазон

Възможност за комбинирана работа с допълнителни източници на топлина

Термопомпата airH2O 400 може да се комбинира с допълнителни източници на топлина, като слънчева енергия или котел. Благодарение на технологията на контрол, както потребителското изживяване, така и енергийната ефективност могат да бъдат оптимизирани.

Kombinirana-rabota-s-dopalnitelni-iztochnici-na-toplina

Взаимодействие с интелигентни мрежи и фотоволтаици

Термопомпената система airH2O 400 може да се свърже към интелигентната мрежа, за да се постигне по-икономична работа, необходима за посрещане на целите за намаляване на въглеродните емисии. Освен това термопомпата може да бъде интегрирана към фотоволтаична система (PV), спестявайки енергия от възобновяеми източници.
В заключение потенциала на термопомпената система може да се увеличи максимално чрез свързване с интелигентна мрежа или фотоволтаична система (PV).

Vzaimodeistvie-s-inteligentni-mrezhi-i-fotovoltaici

Характеристики и предимства

Удобство за потребителя

Два отделни температурни кръга

Съоръжението има възможност да управлява две зони с различна температура, посредством 3-пътен смесителен вентил. Това позволява едновременна работа на радиатори и подово отопление с различна температура на водата.

Два отделни температурни кръга-1
Два отделни температурни кръга-2

Потискане шума на външното тяло

Режим Ниско ниво на шум (Low Noise)

За оптимален комфорт на потребителя термопомпената система въздух-вода може да работи в режим ниско ниво на шум само с едно докосване на контролера.

Режим Нощна смяна (Night Shift)

В режим на нощна смяна периодът на работа може да се задава свободно в зависимост от нуждите на потребителя. Нивото на звуково налягане може да бъде намалено до 35 dB(A)*.

*за пример се използва airH2O 400 HZKF04KSE-Q.
Режим Ниско ниво на шум и Нощна смяна

До 7 стаи с независим контрол на температурата

Термопомпата airH2O 400 задоволява разнообразните нужди на клиентите, като управлява независимо температурата в до 7 стаи. За целта се монтират отделни температурни сензори или стайни термостати във всяко помещение.

До 7 стаи с независим контрол на температурата
Забележка: Към една термопомпена система airH2O 400 могат да бъдат свързани до 2 стайни термостата и до 6 стенни температурни сензора

Функция за сушене на замазката

Термопомпата airH2O 400 разполага с автоматична програма за изсушаване на замазката по време на изграждане на инсталация с подово отопление. Процесът на сушене на замазката продължава 7 дни. През първите три дни системата работи с температура на изходящата вода 25°C, а през следващите четири дни – с предварително зададена максимална температура на изходящата вода.

Функция-за-изсушаване-на-замазката

Отопление на плувен басейн

Термопомпената система airH2O 400 може да осигури и отопление на плувни басейни.
При активиране на този режим температурата на водата в басейна може да бъде поддържана в диапазон между 24°C и 33°C.

Отопление-на-плувен-басейн
Термопомпа-airH2O-400-отопление-на-плувен-басейн

Характеристики и предимства

Висока интелигентност

Цветен тъч контролер*

Достъпвайте и персонализирайте важните настройки с лекота чрез цветния сензорен контролер, позволяващ прецизни настройки на режима и температурата само с няколко докосвания.

Цветен сензорен контролер

Плъзгащ се интерфейс

Бързото превключване между различни интерфейси може лесно да се постигне чрез плъзгане на екрана наляво и надясно.

 • Изящен и елегантен дизайн
 • Компактен, с размери само 90×90 mm
 • Интуитивно тъч управление

Конфигуриране с едно кликване

Настройте устройството си с лекота, като използвате новата функция „Конфигуриране с едно кликване“, която позволява бърза настройка само в 3 лесни стъпки, с възможност за избор между 6 предварително зададени конфигурации.

Конфигуриране с едно кликване

*Забележка: Може да се демонтира и да се използва като стаен термостат. За повече подробности вижте техническата документация или се консултирайте с местния техник

Стаен термостат

Стайния термостат може не само да задава температурата в помещението, но и да е в постоянна връзка с вътрешното тяло, за да
предоставя информация в реално време за промяната на натоварването в помещението. По този начин се осигурява не само комфортна вътрешна температура, но и високоефективна работа на термопомпената система.

 • Изящен и елегантен дизайн
 • Компактен, с размери само 90×90 mm
 • Интуитивно тъч управление
Стаен термостат-1

Общи характеристики

 • Компактен корпус и стилен външен вид
 • Удобна настройка на стайна температура и БГВ
 • Лесен монтаж
 • ECO режим/Бързо производство на БГВ/Таймер (0.5-24h)

Превключване към настройката за БГВ с един бутон

Потребителите могат да превключат към настройката за режим на битова гореща вода с едно докосване, за да реализират управлението на водната система, без нужда от настройки в основния контролер.

Стаен термостат-2

Характеристики и предимства

Лесен монтаж и поддръжка

Гъвкав монтаж на тръбите за хладилен агент

Голямата дължина на тръбите между вътрешното и външното тяло позволява гъвкав и лесен монтаж.

Максимална дължина на тръбопровода L: 45(50*1) m
Максимална разлика във височината H: 20/30*2 m

*1) Когато дължината на тръбопровода е 50 m, температурата на околната среда на външното тяло трябва да бъде ≥10°C, а количеството зареден хладилен агент трябва да бъде по-малко от максимално допустимото от системата.
*2) Когато външното тяло е по-високо от вътрешното тяло, максималната разлика във височината е 30 m, в противен случай е 20 m.
Гъвкав монтаж на тръбите за хладилен агент

Удобно за обслужване вътрешно тяло

Позицията на компонентите във вътрешното тяло е изцяло оптимизирана, а електрическото табло може да се завърта на 88°, което улеснява поддръжката на частите зад него и значително улеснява сервизирането им. Освен това на капака на електрическото табло има кука и контролерът може да бъде окачен за удобство по време на обслужване на място.

Удобно за обслужване вътрешно тяло

airH2O Checker

Интелигентен сервизен инструмент, който подобрява вашето обслужване

airH2O Checker е „plug & play“ сервизен инструмент, изключително удобен за комуникация и поддръжка на термопомпената система. С негова помощ сервизните инженери могат да получат достъп, за да извършват мониторинг на данните или нейната работа.

airH2O-Checker
Мониторинг на до 130 параметъра с airH2O-Checker

Лесен за използване

 • Компактен размер, който позволява лесна преносимост и спестяване на място.
 • Възможност за поставяне на 32GB карта с памет за събиране и съхранение на данни. Also the memory card and card reader are standard with airH2O Checker.
 • Множество възможности за избор на захранване. Може да се захранва от стандартния адаптер (DC 5V), от компютри или преносими батерии.
airH2O-Checker-tool

Лесен достъп

2 начина за достъп до оперативните данни

 • Традиционен тип свързване. Най-простият и надежден начин е като свържете airH2O Checker директно към компютъра си чрез USB.
 • Съхраняване на данните на SD карта. airH2O Checker, оборудван с SD карта, може да бъде свързан към термопомпената система през цялото време, така че всички оперативни данни да се съхраняват в картата за по-късен анализ.
Лесен достъп с airH2O-Checker

Спецификации

Модел: HAQ-SVT-01
Размер: 138×68×28 mm
Нетно тегло: 130 g
Захранване: 5V, 500mA

Аксесоари и инженерни инструменти

Аксесоари

Сензор за външна температура

Сензор за външна температура

HAQ-ATS-01
Измерва температурата на околната среда в зоната, където е монтирано външното тяло.

Сензор за температура на водата

Сензор за температура на водата

HAQ-WTS-01
Сензор за температура на водата за тръбопроводи, резервоари и хидравлични компоненти.

Стенен сензор за стайна температура

Стенен сензор за стайна температура

HAQ-RTS-01
Стенно монтиран сензор за стайна температура.

Стаен термостат

Стаен термостат

HAQ-RTU-01
Стаен термостат за контрол на стайната температура.

3-пътен вентил

3-пътен вентил

HAQ-3WV-01
Вентил, който позволява работа на термопомпата в режим отопление/БГВ.

Бойлер (200L, 300L)

Бойлер

HAQT-200 / HAQT-300
Бойлер за битова гореща вода.

Размери

Размери-HAQ-CTR-01
Размери-HAQ-RTU-01

Технически данни

airH2O-400-Split-4-8kW-Technical-Data
airH2O-400-Split-10-16kW-Technical-Data
airH2O-400-Monoblok-4-8kW-Technical-Data